Prva stranica portala
trebamo odmah
trebamo odmah
trebamo dugoročno
Procedura pri zapošljavanju
Potrebna dokumenta
Naši programi
Za suradnike
Korisne informacije
Za našu dušu
newsletter


Njemački jezik

Vaše šanse da dobijete posao u Njemačkoj osim o Vašoj stručnosti u poslu u značajnoj mjeri ovise i o znanju njemačkog jezika. Za neke poslove se traži vrlo dobro znanje jezika dok je za druge dovoljan i tzv. "bauštelski njemački" s fondom od petstotinjak riječi. Zato Vam predlažemo da, dok čekate da Vas pozovemo na razgovor za posao, iskoristite vrijeme i poboljšate znanje jezika. Ako pretpostavimo da, uz dovoljno truda, nije problem dnevno naučiti deset riječi za dva mjeseca možete od nule doći do razine da možete aplicirati za neki od poslova.

Ukoliko do sada niste učili njemački jezik, ili želite provjeriti razinu Vašeg znanja, ovdje imate linkove prema besplatnim on-line sadržajima na internetu. Također razmišljamo da pokrenemo i on-line školu njemačkog jezika preko Skype-a ili webinara.


Ocjena znanja njemačkoga jezika (A1 do C2)

Više puta nam se dogodilo da je osoba popunila životopis i napisala da je razina njenog znanja njemačkoga jezika viša nego stvarno jeste. Zato evo i ovdje dodatno objašnjenje. Oznake A1, A2, B1, B2, C1 i C2 nisu proizvoljne već predstavljaju svojevrsni europski standard. Najviša razina znanja je C2 dok je najniža A1. Razine A1 i A2 predstavljaju osnovno služenje jezikom, razine B1 i B2 samostalno služenje jezikom a razine C1 i C2 kompletno služenje jezikom. Tek za usporedbu možemo napomenuti da se većina Hrvata koristi hrvatskim jezikom na C1 razini. Prije slanja životopisa o detaljima ove podjele možete pogledati na sljedećem linku Goetheovog instituta.


Izvori za učenje njemačkog jezika

1) Izvrstan interaktivni portal za učenje njemačkog jezika. Za korištenje s materijalima potrebno je izvšiti besplatnu registraciju: ulaz na portal 

2) DW (Deutsche Welle) tečajevi njemačkog jezika imate: ovdje

3) Izvrstan portal škole stranih jezika Smiley (Beograd) nudi mnogo korisnih informacija i linkova. Na njihovim stranicama možete preuzeti nekoliko priručnika za učenje njemačkog jezika kao i audio materijale. Škola također nudi učenje preko interneta (Skype).

4) Kratke lekcije za početnike:

01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19

Napomena: osim glavnog prozora s govornim uputama i povremenim animacijama obratite pozornost i na sadržaj koji se nalazi u nastavku stranice (dolje). Kliknite link označen s: 'PRIKAŽI VIŠE'

5) Youtube tečaj (hrvatsko-njemački) imate ovdje

Napomena: nakon odslušane prve lekcije automatski će se pokrenuti druga, itd.

6) Youtube tečaj (srpsko-njemački) imate ovdje   (napom. isto kao i pod 5.)

Za više tečajeva "proguglajte" ključne riječi, ili potražite u pregledniku portala Youtube. Ako znate za neke kvalitetne izvore koje ovdje nismo naveli, molimo Vas da nas o tome informirate.


Priručnici
Na slijedećim web mjestima možete preuzeti

slijedeće priručnike za učenje njemačkog

Njemački bez muke
Info o knjizi: Jagoda Brkušić, Marjan knjiga, Split 1999, 276 str., format PDF

Naučite njemački u 7 dana
Info o knjizi: Ramon Campayo, Planet Zoe d.o.o., Barcelona 2014., 303 str., format PDF


Rječnici

Na internetu možete pronaći različite on-line rječnike poput ovih:

  1. DrDicty Naš rječnik otvori rječnik

  2. CroDict otvori rječnik

  3. Udruga kreativno učenje otvori rječnik

Gramatika

Sprezanje ili konjugacija glagola otvori portal

Napomena: Sprezanje je promjena oblika glagola prema rodu, licima, broju, vremenima i načinima. To je nužno ako ne želite govoriti "indijanski njemački" ('ja htjeti radti vi'...)  :o))


Dodatni alati za učenje

Njemački za pocetnike
Interaktivni (Flash) program za učenje njemačkog jezika. Preuzmite ga i pokrenite na svom računalu.


Bit će još...

 

statistika  
  posjeta
posjetilaca